Otthoni szakápolás

Az otthoni szakápolás keretében ellátható feladatok számú melléklet a 20/1996. (VII. 26.) NM rendelethez 

 1. Szondán át történő tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása.
 2. A tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása.
 3. Állandó katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok.
 4. Az intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz parenterális gyógyszer beadáshoz kapcsolódó szakápolási feladatok.
 5. Baleseti és egyéb műtétek utáni szakápolási feladatok és az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése.
 6. Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, sztomaterápia és különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai, szakmaspecifikus szájápolási tevékenységek műtét után.
 7. Dekubitálódott területek, fekélyek szakápolási feladatai.
 8. Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok: – gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása, – mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása, – hely- és helyzetváltoztatás segítése.
 9. Szükség esetén kiegészítő speciális eljárások alkalmazása: – UH inhalálás, légzésterápia, – szívó alkalmazása, – oxigénterápia.
 10. Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai.
 11. A beteg állapotától függően  -beszédterápia, -a fizioterápia köréből: gyógytorna, elekroterápia biztosítása.
 12. Haldokló beteg otthonában történő szakápolása az ellátandó feladatok megnevezésével.
 13. A szakápolás és a szakirányú terápiás szolgáltatás során biztosítani kell:- a beteg pszichés vezetését, étkezési tanácsadást és mindazon tevékenységek megtanítását, amelyet maga a beteg és/vagy családja megtehet a beteg egészsége megtartásáért, helyreállításáért vagy állapota romlásának megakadályozásáért, – ápolási anamnézis felvételét, az ápolási folyamat dokumentálását és jelentési kötelezettség teljesítését, – rendszeres kommunikációt a házi-, illetve kezelőorvossal és más, a beteg ellátásában résztvevőkkel.
 14. Otthoni parenterális táplálás végzése kizárólag krónikus bélelégtelenségben szenvedő betegek esetében, szükség esetén dietetikus bevonásával.